Fakta & Myter

Branschen för snabblån omges ibland av rykten och myter som inte stämmer. Ofta beror det på allmänna missuppfattningar som vi här hoppas kunna reda ut. Har du fler frågor som inte besvaras nedan? Kontakta oss gärna.

Myt: Det är unga konsumenter under 20 år som tar snabblån
Fakta: S.K.E.F:s medlemmar är mycket restriktiva med att låna ut till konsumenter under 25 år. Genomsnittskunden är mellan 35-40 år. Läs mer om våra kunder.

Myt: Kortfristiga lån är mycket dyra och tar ut ockerräntor
Fakta: Många tror att snabblångivare tar ut högre ränta än andra kreditgivare. Siffran långivare kommunicerar är den årliga räntan. Det är alltså inte räntan för själva lånet – ingen betalar någonsin tillbaka tusentals procent i ränta! Räntor är årliga, snabblån löper ofta över mindre tid.

Trots den allmänna uppfattningen att snabblån är förknippat med höga kostnader så kan det vara ett bra alternativ jämfört med övriga kreditalternativ på marknaden.

Myt: Långivare av snabblån är inte reglerade
Fakta: Alla konsumentkreditgivare (inklusive de inom snabblån) är starkt reglerade av Konsumentverket och rådande lagstiftning.

Myt: Långivare av snabblån utför inte kreditupplysningar
Fakta: Alla S.K.E.F:s medlemmar använder kreditupplysningsföretag för att kontrollera en låneansökan. De utför samma typer av kontroller som andra kreditgivare på marknaden.

S.K.E.F-medlemmar lånar inte ut till någon som inte har råd att betala tillbaka sina lån – det finns ingen kommersiell vinning att låna ut pengar utan att kontrollera låntagarens ekonomiska situation.

Myt: Långivare av snabblån riktar sig aktivt till utsatta, arbetslösa och bidragstagare
Fakta: S.K.E.F-medlemmar riktar sig inte till några särskilda målgrupper. S.K.E.F-medlemmar kräver att kunder har ett bankkonto samt regelbunden disponibel inkomst. Det är långivarens ansvar att ta fram underlag som kan skapa en bild över den sökandes ekonomiska situation och förmåga att återbetala ett lån. I annat fall blir inte låntagaren beviljad ett lån.

Myt: En betydande andel av de konsumenter som tar snabblån hamnar sedan hos Kronofogden
Fakta: Den absoluta merparten av de som tar snabblån sköter sina betalningar och finner möjligheten till ett snabbt kapitaltillskott med kort återbetalningstid som ett bra alternativ. Statistik över S.K.E.F:s medlemsföretag visar att endast 6,4 % av den totala mängden kundärenden under 2013 nådde Kronofogden.

Myt: Snabblån gör att människor hamnar i en skuldspiral
Fakta: S.K.E.F har satt en gräns för hur många gånger ett lån kan förlängas, vilket förhindrar att en kund tappar kontrollen. Ett snabblån är ett kortsiktigt alternativ och bör aldrig användas för att hantera långsiktiga utgifter och skulder.